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Question 1: Can the Governor appoint justices when Oklahoma Intercollegiate Legislature is in 
recess?  
 
Answer: No. 
 
Reasoning:  Article 5 section 5 subsection 1 states “The Governor shall appoint, with the advice 
and consent of the Senate, members of the Supreme Court when vacancies shall arise. No person 
shall serve as a member of the Supreme Court who shall not have been a member of the 
organization for at least the duration of one (1) conference.” 
 
Article 5 section 6 states, “The Governor shall have the power to fill all vacancies in all 
executive offices requiring the confirmation of the Senate, that may occur during the recess of 
the Senate, by the issue of commissions. Upon the issuance of such a commission, all rights and 
duties of the position shall devolve to the person so named upon it. Such commissions shall 
expire upon the convening of the Senate or of the convening of a committee comprised of the 
President Pro-Tempore, Deputy President Pro Tempore, Senate Floor Leader, and two (2) 
Senators elected by the Senate body. This committee shall hereafter be known as the Senate 
Committee on Inter-Session Appointments. All decisions in favor of such commissions must be 
heard before the Judiciary Committee and approved by the body as a whole upon the convening 
of the Senate in regular session. A nominee declined by the Senate Body in the previous session 
or the Senate Committee on Inter-Session Appointments shall not be eligible for appointment to 
the same position in that inter-session period. A quorum of the committee shall be present before 
any business can be done.” 
 
These two pieces of the Constitution are seemingly at odds, but they are not. Article 5 section 5 
subsection 1 is clarifying that the Governor can appointment justices and who is qualified to be a 
justice. Article 5 section 6 says that vacancies in executive offices can be made through recess 
appointments. I interpret executive offices as positions in the Executive Branch as in the BoD 
and Steering committee. The only member of the Court this applies to is the Chief Justice. That 
interpretation is consistent with how the phrase is used throughout the Constitution and the 
Statutes. 
 
Question 2: Can the Supreme Court convene if a quorum of the Court is not met? 



 
Answer: No. 
 
Reasoning: Article 6 section 2 of the Constitution states “....A majority shall constitute a quorum 
to do business. All business before the Court may be disposed of by a majority of those present.”  
 
This clearly means that quorum has to be met to do anything. However, it does not define what 
majority is. It could mean majority of those on the Court or a majority of nine. My interpretation 
is that a majority is of nine. That means a quorum is six. As a result, if six members are not on 
the Court, then business cannot be conducted.  
 
Question 3: Can the three ​judicial nominees sit to hear a possible case, if one should arise, 
concerning any opinion regarding the above stated issues? 
 
Answer: yes 
 
Reasoning: There is no statute addressing this issue. Since there is no statute saying they can or 
cannot, my official answer has to be that they can, but my advice is that they should not. It is 
unethical for them to weigh in on an issue that affects them so directly. My advice, however, is 
simply a guideline and does not have the binding force of an official opinion. 
 
Question 4: Is a special session of the Senate the only way currently allowed for the Governor to 
appoint Supreme Court Justices?  
 
Answer: Regarding recess appointments- yes 
 
Reasoning: Since my answer to question 1 is that no recess appointments can be made for 
justices, the only time they can be made is while in session. That could be during either a regular 
session or a special session, if a special session is called for. At this current moment, with the 
current issue one of two things can happen: (1) The Governor can call a special session. (2) Wait 
until regular session, and since quorum will not be met, the Court cannot prepare for session or 
conduct any business.  
 
 
 


